De HARC biedt zo’n vijf keer per jaar de mogelijkheid om op circuitdagen tegen een aantrekkelijk tarief de baan op te gaan. Er wordt niet in wedstrijdverband gereden, iedereen is vrij om te testen, te trainen of om circuitervaring op te doen. Ook zijn dit bij uitstek dagen om kennis te maken met het rijden op een circuit, als voorbereiding voor diegenen die het plan hebben om te gaan racen. De Vrij Rijden dagen bieden ook de niet-racende leden van de HARC de gelegenheid om het circuitrijden te ervaren.

De HARC is ooit opgericht door bezitters van historische sport- en renwagens die graag op het circuit wilden rijden. Vanaf 1975 werden er daarom “Trainingsdagen” georganiseerd. De veronderstelling daarbij was dat je trainde om te gaan racen. Later realiseerden we ons dat niet iedereen persé wil racen en daarom hebben we de naam gewijzigd in Vrij Rijden Dagen, zonder de inhoud te veranderen. Al meer dan 40 jaar biedt de HARC zijn leden de mogelijkheid om laagdrempelig, betaalbaar, veilig en gezellig op het circuit te rijden. Door de jaren hebben we onze aanpak steeds verder verbeterd en dat maakt onze Vrij Rijden Dagen erg populair. We doen er alles aan om je een schadevrije dag met volop plezier te bezorgen.

Hoe gaat zoiets precies in zijn werk? Om te beginnen zijn HARC leden liefhebbers, je bevindt je dus in goed gezelschap, te midden van gelijkgestemden. We zijn een vereniging voor historische auto’s en zorgen er daarom voor dat de kans op schade door toedoen van een ander zo klein mogelijk is. Dat betekent dat je geen cowboys op de baan zult tegenkomen. Mocht er per ongeluk toch één tussendoor glippen, dan halen we hem subiet naar binnen. We verdelen de deelnemende auto’s in vier groepen, afhankelijk van de snelheid van de auto en de ervaring van de coureur.

  • Groep 1 is voorbehouden aan gewone moderne straatauto’s en historische auto’s (zonder rolkooi en andere circuitaanpassingen).
  • Groep 2 is voor niet-licentiehouders met raceauto’s (rolkooi en brandblusser verplicht).
  • Groep 3 is voor licentiehouders met raceauto’s.
  • Groep 4 tenslotte is voor de kleine en lage (en meestal ook snelle) auto’s, de monoposto’s en “Donkervoort-achtigen” (zoals Lotus 7, Caterham en Westfield).

De groepen 1 en 2 of 2 en 3 worden soms gecombineerd, maar groep 4 houden we zeer beslist apart in het kader van de veiligheid. Voor iedere groep plannen we meerdere sessies op een dag, meestal vier, met een duur van ongeveer 30 minuten en een tussenpoos van minstens een uur. Dat geeft je de gelegenheid om tussendoor noodzakelijk sleutel- en afstelwerk te verrichten, de tank en je maag te vullen, en – ook belangrijk - om na te genieten en bij te praten.

De dag begint met de inschrijving en de technische keuring. Voor deelname is geen racelicentie vereist, wel een geldig rijbewijs. Bij de inschrijving wordt een formulier overhandigd waarop de aandachtspunten voor de keuring staan. Dit voorkeuringsformulier kun je ook vooraf downloaden van de HARC website, zodat je als deelnemer niet voor verrassingen komt te staan.

Onze keurmeesters kijken vooral naar de veiligheid, een onderwerp dat bij de HARC hoog in het vaandel staat. Aan een straatauto worden niet dezelfde eisen gesteld als aan een raceauto, afhankelijk van de klasse waarin wordt gereden, wordt de auto gecheckt met als doel om het voor iedereen zo veilig en dus zo plezierig mogelijk te houden. Voor een straatauto gaat het dan om losse zaken op bv. de hoedenplank of achterbank en een controle op olie- en koelvloeistoflekkage. Elke auto moet zijn voorzien van een sleepoog of strap aan de voor- en achterzijde om onnodig oponthoud bij het eventueel afslepen te voorkomen. Het dragen van een goedgekeurde helm is vanzelfsprekend voor alle groepen verplicht. Met een iets hogere bandenspanning (+ 0.3 atm.), een oliepeil dat is gecontroleerd en op het maximum staat en goed werkende schokbrekers kun je met staartauto veel hebben! Voor de raceauto’s in Groep 2 en 3 is een rolkooi en een brandblusser verplicht. Het dragen van racekleding wordt voor groep 2 sterk aanbevolen. Voor groep 3 en 4 is racekleding verplicht, alsook het dragen van een armrestraint, met uitzondering van de monoposto’s.

Geluid is een belangrijke factor op het circuit, hierover zijn afspraken met gemeente en provincie. We kunnen dit niet meten tijdens de keuring, maar het wordt wel degelijk op de baan gemeten. In dit kader geldt voor auto’s uit Groep 1 een limiet van 88 dB en voor auto’s uit de groepen 2-3-4 een maximum van 92 dB. Bij een overschrijding volgt één waarschuwing, bij een volgende overtreding wordt de auto van verdere deelname uitgesloten.

Bij de inschrijving wordt iedere deelnemer gevraagd een vrijwaringverklaring te tekenen en zich op de hoogte te stellen van de vlagsignalen. Bovendien wordt er voor aanvang van de eerste sessie wordt er een briefing gehouden waarbij de spelregels nog eens worden uitgelegd, ieders aanwezigheid hierbij is verplicht.

Voor beginnende rijders is er de mogelijkheid voor het krijgen van instructie. Onder de HARC leden zijn diverse ervaren coureurs die tevens uitstekende instructeurs zijn. Dit vereist wel wat planning, daarom is het zaak dit bij de inschrijving (liefst vooraf online) aan te geven. Er zijn altijd racende HARC-leden aanwezig die graag bereid zijn om tips te geven. Beschik je niet over een auto, of wil je eerst wat ervaring op doen alvorens je dure bolide uit te laten op het circuit, dan is het goed om te weten dat je ook een auto kunt huren voor een dag Vrij Rijden. Er zijn diverse mogelijkheden, het HARC secretariaat kan hierover advies geven. Nog niet overtuigd? Kom gerust een keertje kijken op een Vrij Rijden dag, de toegang is gratis, er zijn altijd leuke mensen, leuke auto’s en een gezellige sfeer. De deelnemers zijn graag bereid om je te woord te staan en advies te geven. Je zult zien dat je de smaak te pakken krijgt en niets liever wilt dan zelf de opwinding van het circuitrijden ervaren!

Bij de Vrij Rijden dagen hebben HARC leden bij de inschrijving voorrang, tot 10 dagen voor het evenement. HARC-leden krijgen bovendien een leuke korting. De contributie heb je als Vrij Rijder snel terugverdiend. Inschrijving vindt plaats via de website, op volgorde van binnenkomst. Gezien de groeiende belangstelling – die met het nieuwe circuit alleen nog maar groter zal worden - is het niet aan te raden met inschrijven te wachten tot de dag voor het evenement of op de dag zelf.

Kom het vernieuwde zandvoort GP circuit ervaren tijdens de HRAC Vrij Ridjen daGEN. Dete voor 2020 zijn: 8 maart, 22 mei, 26 juni, 18 september en 13 november. Kijk voor alle informatie en om in te schrijven op https://harc.nl/vrij-rijden.

Foto credits: Rudolf Dieben www.fotorudolf.nl

 

Deel dit artikel